ΑΡΧΙΚΗ > ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ > Γιάννης Πάριος

Γιάννης Πάριος

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τις λέξεις έρωτας, αγάπη, επιτυχία, ταλέντο. Και όμως το πραγματικό του όνομα είναι Γιάννης Βαρθακούρης, αφού το Πάριος προέκυψε από την αδυναμία του για τον τόπο καταγωγής του, το νησί της Πάρου. Παρουσιάστηκε στο τραγούδι το 1969 και από τότε έχει σημειώσει εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις και τεράστιες επιτυχίες. Το «φαινόμενο Πάριος», με τη συγκινητική απήχηση στον κόσμο, έχει τραγουδήσει τον έρωτα, γράφει στίχους και μουσική και τα τραγούδια του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και δείχνοντας μεγάλο σεβασμό και αφοσίωση σε αυτό που κάνει, έχει καταφέρει να είναι χαραγμένος στη συνείδηση όλων, τόσο ο ίδιος ως καλλιτέχνης, όσο και τα τραγούδια του.Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1946 στην Πάρο, στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Αγ.Φανούριος». Ο Γιάννης Πάριος έχει παντρευτεί 2 φορές. Την πρώτη φορά με την Ντίνα Μαρκοπούλου με την οποία απέκτησε 2 παιδιά τον Χάρη Βαρθακούρη και τον Θανάση Βαρθακούρη. Την δεύτερη φορά με την ηθοποιό Σοφία Αλιμπέρτη με την οποία έχει κάνει 2 παιδιά τον Μιχαήλ-Αγγελο και τον Νικόλα Βαρθακούρη. Όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, είχε έρθει από την Πάρο με σκοπό να σπουδάσει Ιατρική.Δούλεψε στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου «Σαρωνίς», το οποίο βρισκόταν απέναντι από το νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα» και έτσι γνώρισε το μαέστρο Κώστα Κλάββα και ξεκίνησε μαθήματα στη μουσική σχολή του, όπου δίδασκε ο Γιώργος Κατσαρός. Ο Γιάννης Πάριος παρουσιάστηκε στο τραγούδι το 1969. Τότε κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτή η φωνή θα γινότανε η έκφραση της λέξης «αγάπη» και πως θα έσπαγε κάθε φράγμα πωλήσεων σε δίσκους.
Σήμερα ο Γιάννης Πάριος είναι ο τραγουδιστής με τις πιο πολλές χιλιάδες δίσκους σε πωλήσεις (όλοι του σχεδόν οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι) και αυτό είναι μια συνεχής ανοδική πραγματικότητα.

Δισκογραφία

  • Ομώνυμο (1971)
  • Τι θέλεις να κάνω (1972)
  • Που θα πάει που (1974)
  • Έρχονται στιγμές (1975)
  • Τώρα πια (1976)
  • Μη φεύγεις μη (1977)
  • Να γιατί σ’ αγάπησα (1978)
  • Θα με θυμηθείς (1979)
  • Σε χρειάζομαι (1980)
  • Ένα γράμμα (1981)
  • Τα νησιώτικα (1982)
  • Όταν βραδιάζει (1983)
  • Πιο καλή η μοναξιά (1984)
  • Εγώ κι εσύ (1985)
  • Ξαρχάκος-Πάριος (1986)
  • Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του (1987)
  • Όλα για τον έρωτα (1987)
  • Τα ερωτικά του ’50 (1988)
  • Πιστός (1988)
  • Η παράσταση αρχίζει (1989)
  • Σαν τρελό φορτηγό (1989)
  • Κι εγώ μαζί σου (1990)
  • Επίθεση αγάπης (1991)
  • Επαφή (1992)
  • Τα νησιώτικα 2 (1992)
  • Άντε γειά (1993)
  • Πάντα ερωτευμένος (1993)
  • Βίος ερωτικός (1994)
  • Παρέα με τον Χάρη (1995)
  • Η μοναξιά μες απ’ τα μάτια μου (1996)
  • Τύψεις (1997)
  • Τόσα γράμματα (1998)
  • Δώσε μου λιγάκι ουρανό (1999)
  • Πάριος Έρωτας (2000)
  • O Ερωτικός Θεοδωράκης (2001)
  • Άλλη μια φορά (2001)
  • Για τον Γρηγόρη [Ζωντανή Ηχογράφιση στο Σ.Ε.Φ (2CD)] (2002)
  • Μια βάρκα να πας απέναντι (2002)
  • Οδοιπόρος αισθημάτων (2002)
  • Το καλό που σου θέλω (2003)
  • Μια συνηθισμένη μέρα (2003)
  • Δε γυρίζω πίσω (2005)
  • Μόνος κι ερωτευμένος (2005)
  • Τα Ντουέτα Του Έρωτα (2006)
  • Το ρεσιτάλ μιας φωνής (2007)
  • Που πάμε μετά (2008)
  • Συμπέρασμα ένα (2009)
  • Όλα τα σ’ αγαπώ που είπα (2009)
  • Τα κομμάτια της ψυχής μου (2010)
  • Βαμμένος ήλιος (Μάριος Τόκας) (2011) [Συμμετοχή με 3 τραγούδια]
  • Ο Κύκλος Του Έρωτα [Live στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2CD] (2012)
  • Ο δικός μου Βασίλης Τσιτσάνης [Ζωντανή Ηχογράφηση στο μέγαρο Μουσικής Αθηνών(2CD) ] (2013)
  • Όνειρα κάνω (2014)
  • Έλα μου χαμογέλα μου(2016)