ΑΡΧΙΚΗ > ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ > Νότης Σφακιανάκης

Νότης Σφακιανάκης

Νότης Σφακιανάκης

Βιογραφία
Καταγωγή και πρώιμη βιογραφία

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από ντόπιο πατέρα και μητέρα μικρασιατικής καταγωγής. Σε ηλικία επτά ετών, λόγω του χωρισμού των γονιών του, εγκαταστάθηκε στην Κω όπου ζούσαν οι γονείς της μητέρας του ενώ πέρασε κάποια μικρά χρονικά διαστήματα στη Γερμανία όπου είχε εγκατασταθεί η μητέρα του μετά τον δεύτερο γάμο της. Νέος ακόμη, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην ασχολήθηκε με διάφορες δουλειές μεταξύ των οποίων και dj σε νυχτερινά μαγαζιά της Κω
Τα πρώτα βήματα

Το 1985 ο Σφακιανάκης ξεκινάει την επαγγελματική του ενασχόληση με το τραγούδι πρώτα στην Κω ως αρχηγός ξενόγλωσσου συγκροτήματος και έπειτα στην Κρήτη ως λαϊκός τραγουδιστής. Το 1988 πήγε στην Αθήνα, και μολονότι στην αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες τελικά κατάφερε να συνεργαστεί με τραγουδιστές όπως η Πόλυ Πάνου, ο Σταμάτη Κόκοτας, ο Γιώργος Σαλαμπάσης, ο Κώστας Μοναχός κλπ. Το καλοκαίρι του 1990 μετέβη στη Θεσσαλονίκη όπου συνεργάζεται με την Ελένη Δήμου και προσελκύει το ενδιαφέρον μουσικών παραγωγών. Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε ο Νότης είναι το ‘Νοσταλγείς τα περασμένα’ το οποίο υπάρχει στον δίσκο ‘ΈΝΑ’ του Σάκη Καβατζικιώτη που κυκλοφόρησε το 1990.
Δεκαετία του 1990

Τον Ιούνιο του 1991 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του Νότη Σφακιανάκη με τίτλο «Πρώτη Φορά» (Sony Music) που περιλάμβανε 11 τραγούδια σε στίχους και μουσική δημιουργών όπως οι Τάσος Βουγιατζής, Πάνος Φαλάρας κλπ[5]. Το 1992 μετακομίζει από την Sony στην EMI και την ίδια χρονιά κυκλοφορεί τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο »Είσαι ένα πιστόλι», ο οποίος αποτελείτο από 13 τραγούδια μεταξύ των οποίων τα »Είσαι ένα πιστόλι», »Ώπα ώπα», »Δεύτερα χέρια», »Ένα με τη νύχτα», με τα δύο πρώτα να σημειώνουν σημαντική επιτυχία. Το 1993 ακολούθησε ο δίσκος »Με το Ν και με το Σ» που περιλάμβανε 13 κομμάτια σε στίχους και μουσική των Πυξ Λαξ, Αλέκου Χρυσοβέργη, Σπύρου Γιατρά. Από τον συγκεκριμένο δίσκο ξεχώρισαν τραγούδια όπως το »Λίγο λίγο» και το »Μα εσύ με καις».

Το επόμενο έτος κυκλοφόρησε η τέταρτη δισκογραφική δουλειά του Σφακιανάκη με τίτλο »Νοτιοανατολικά του κόσμου». Το CD γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία καθώς έφτασε τις 120000 πωλήσεις ενώ περιείχε μεταξύ άλλων τραγούδια όπως »Ο αετός», »Και δεν μπορώ», »Δεν πόνεσα», »Να ξαναρθείς» κλπ[5]. Ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία είχαν οι επόμενες δουλειές του, »5ο Βήμα» (κυκλοφόρησε το 1996 και περιλάμβανε 14 τα τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή όπως π.χ. τα »Δε σε χρειάζομαι», »Μια ματιά σου μόνο φτάνει», »Σώμα μου», »Νταβατζής» κλπ) και »Οι νότες είναι εφτάψυχες» (διπλό CD που κυκλοφόρησε το 1998 και περιείχε μεταξύ άλλων τα κομμάτια »Η Στέλλα η Σμυρνιά», »Παπαρούνα», »Γύφτισσα μέρα», »Θέλω να σε ξαναδώ», »Παράλληλα», »Μήπως είμαι τρελός», »Καλωσύνη σου», »Σήκω και φύγε» που πούλησαν 260.000 και 365.000 αντίτυπα αντίστοιχα.
Προσωπική ζωή
Ο Νότης Σφακιανάκης είναι παντρεμένος από το 1994 με την Αγγλίδα Κίλι Σφακιανάκη την οποία γνώρισε τη δεκαετία το 1980 στην Κω όπου εκείνη παραθέριζε. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο παιδιά (ένα αγόρι και ένα κορίτσι)

 

Προσωπική δισκογραφία

(STUDIO) ΔΙΣΚΟΙ
  • Πρώτη Φορά (1991) (Χρυσός)
  • Είσαι Ένα Πιστόλι (1992) (Πλατινένιος)
  • Με το Ν και με το Σ (1993) (Πλατινένιος)
  • Νοτιοανατολικά του Κόσμου (1994) (2 Χ Πλατινένιος)
  • 5o Βήμα (1996) (4 Χ Πλατινένιος)
  • Οι Νότες Είναι 7ψυχες (1998) (6 Χ Πλατινένιος)
  • Πολύχρωμα και Έντονα (2000) (3 Χ Πλατινένιος)
  • Ας Μιλήσουν Τα Τραγούδια (2002) (2 X Πλατινένιος)
  • Με Αγάπη Ο,τι Κάνεις (2004) (2 X Πλατινένιος)
  • Ανα…γέννησις (2005) (2 Χ Πλατινένιος)
  • Μνήμες (2007) (Πλατινένιος)
  • 21+4 Ματωμένα Δάκρυα (2011) (4 Χ Πλατινένιος)
  • 16 Αυτοτελείς Ιστορίες (2013) (5 Χ Πλατινένιος)
  • Μαζί (2014) (7 Χ Πλατινένιος)
LIVE ΔΙΣΚΟΙ
  • Εμπειριών Συλλέκτης (1997) (2 X Πλατινένιος)
  • XXX Ενθύμιον (1999) (7 Χ Πλατινένιος)
  • Νύκτες… Μαγικές (2007) (Πλατινένιος)
CD – SINGLES
  • Προ-Δια-Φήμην (1997) (5 Χ Πλατινένιος)
  • Προάγγελος (1999) (6 Χ Πλατινένιος)
  • Around the World (1999) (Χρυσός)
  • Τέλος… Δίχως Τέλος (2001) (5 Χ Πλατινένιος)
  • Άνοιξις (2002) (2 Χ Πλατινένιος)
  • Κοινωνία Ώρα… (2006) (Πλατινένιος)
  • Ματωμένο Δάκρυ: Κοινωνικόν (2009) (2 X Πλατινένιος)
  • Ματωμένο Δάκρυ: Ερωτικόν (2010) (3 X Πλατινένιος)
  • Ματωμένο Δάκρυ: Χορευτικόν (2010) (2X Πλατινένιος)

Συλλογές και συμμετοχές

ΣΥΛΛΟΓΕΣ
  • Best of Notis Sfakianakis (2000)
  • Τα Ζειμπέκικα του Νότη 9/8 (2002)
  • 32 Μεγάλες Επιτυχίες (2002)
  • Νότης: Δέκα Με Τόνο (2003) (Χρυσός)
  • Ευαίσθητες Νότες (2004)
  • Οι Ωραιότερες Μπαλάντες (2005)
  • 14 Μεγάλα Τραγούδια (2007)
  • The Collection: The EMI Years (2007)
  • Όπα Όπα…Τα Χορευτικά (2010)
  • 25 Χρόνια (2010)
DVD
  • Hits on DVD: Notis Sfakianakis — 1992–2001 (2004)
  • Τα Χορευτικά του Νότη (2005)
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
  • Βάσει σχεδίου (1991)
  • Μικρές ανήθικες προτάσεις (1992)
  • Με rock n roll και με Τσιτσάνη (1994)
  • Θα ταξιδέψω τη ψυχή (1998)