ΑΡΧΙΚΗ > ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ > Πασχάλης Τερζής

Πασχάλης Τερζής

Βιογραφικό
Ο Πασχάλης Τερζής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στη Ρόδο και εκεί πραγματοποίησε τα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα. Έπειτα από μερικά χρόνια αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα και άρχισε να τραγουδά σε δημοφιλή κέντρα μουσικής ως συνοδευτικός τραγουδιστής με διάσημους Έλληνες τραγουδιστές της δεκαετίας του ’60. Από τη δεκαετία του ’80 και μετά ξεκίνησε να ηχογραφεί δικούς του δίσκους. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1982, με τίτλο «Λέω». Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε η δεύτερη προσωπική δουλειά του με τίτλο Μίλα μου στον ενικό. Ακολούθησαν τα Εθνική Θεσσαλονίκης, Καινούρια χρώματα και το Είμαι μόνος μου που μαζί με τον δίσκο Παλιόκαιρο» του 1997, θεωρούνται οι μεγάλοι σταθμοί της καριέρα του. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία του ήταν το 2011 με τα 16 τραγούδια του δίσκου Δύο Νύχτες Μόνο. Όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ρόδο δούλευε παράλληλα ως μπογιατζής. Ο συνθέτης με τον οποίο έχει κάνει τις περισσότερες συνεργασίες – και τις πιο μεγάλες του επιτυχίες – είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος. Το 2011 και μετά από μια περιπέτεια με την υγεία του κυκλοφόρησε η φήμη στα social media πως έχει πεθάνει, γεγονός που διέψευσε η κόρη του Γιάννα μέσα από τον λογαριασμό της στο twitter. Θεωρεί λάθος να βγαίνει κάποιος στην σκηνή αν δεν έχει κάτι να πει, μόνο και μόνο για να «εισπράξει το χειροκρότημα και τα φράγκα». Αυτή την περίοδο ετοιμάζει τόσο τα νέα του τραγούδια όσο και κάποιες ζωντανές εμφανίσεις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και αρκετοί δίσκοι του παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Δισκογραφία
Λέω (1982)
Μίλα μου στον ενικό (1983)
Εθνική Θεσσαλονίκης (1986)
Καινούργια χρώματα (1988)
Είμαι μόνος μου (1990)
Θα ‘θελα να’σουν εδώ (1991)
Μια βραδιά στη Σαλονίκη (1991, ζωντανή ηχογράφηση με Φωτιάδη και Μελά)
Μια αφιέρωση καρδιάς (1992)
Αυτοί που δε μιλάνε (1993)
Μεσόγειος (1994)
Άφησέ με μόνο (1995)
Αυτά είναι τα τραγούδια μου (1996)
Παλιόκαιρος (1997)
Ο δικός μου ο δρόμος (1998)
Δε με κατάλαβες ποτέ (1999)
Οι μεγαλύτερες επιτυχίες Χθες, σήμερα, αύριο… (2000)
Τα ζεϊμπέκικα του Πασχάλη (2001)
Θέλω να πω (2001)
Hitmix (2001)
Τραγούδια μιας ζωής (2002, ζωντανή ηχογράφηση)
Φωτιά στις νύχτες (2003)
Στα υπόγεια είναι η θέα (2004)
Αρχιπέλαγος (2005)
Είναι κάποιες αγάπες (2006)
Η διαφορά (2007)
Μια νύχτα ζόρικη (2008)
Δυο Νύχτες Μόνο (2011)
Ό,τι κι αν πεις σου λέω ναι (2016)